Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstawowe

pierś z kurczaka 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

pesto

ząbki czosnku 3 szt
bazylia świeża 1 pęczek
oliwa 15 ml
orzeszki piniowe 50 g
parmezan starty 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto

Przygotowujemy pesto: Orzechy prażymy na suchej patelni – będą bardziej aromatyczne. Bazylię myjemy i osuszamy listki umieszczamy w pojemniku blendera razem z obranymi ząbkami czosnku, orzechami, posiekanym serem i oliwą z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Opcjonalnie możemy użyć gotowego peto.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h.
Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru.
Serwujemy z podpieczoną bagietką i sałatką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 01.06.2017 17:02
same pyszności
kloruś 25.05.2017 22:37
bardzo dziękuję!
Wafelek2601 15.05.2017 09:25
smaczne mięsko
Janina 14.05.2017 16:50
Bardzo lubię takie mięsko;))
Barbara13 14.05.2017 15:35
Apetyczne mięsko
anka1988 14.05.2017 08:25
fajna propozycja, bardzo smaczne danie
agaK. 13.05.2017 23:12
O, to może być dobre:)
ada.la 13.05.2017 21:35
pyszne mięsko z grilla
2milutka 13.05.2017 20:57
Fajna propozycja
w mojej kuchni 13.05.2017 18:54
same pyszności
Goya 13.05.2017 17:50
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak