Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort koliber

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto(tortownica 26cm)

mąka pszenna 500 gram
cukier 350 gram
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczka
ananas 200 gram
banan 2 sztuka
mango 1/2 sztuka
jajko 4 sztuka
rum 1 łyżka
pistacje posiekane 150 gram

Krem limonkowy

serek śmietankowy 400 gram
mięta liście 1 garść
skórka z limonki 1 sztuka
sok z limonki 1 sztuka
cukier puder 200 gram
masło 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort koliber

Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Owoce blendujemy na gładki mus i miksujemy z jajkami, oliwa i alkoholem. Łączymy ze sobą oba typu składników i dokładnie miksujemy. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i dzielimy ciasto na 2 części. Wlewamy do obu tortownic ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy oba blaty, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy cukier z serkiem i masłem. Dodajemy skórkę z limonki, sok i posiekaną drobno miętę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy blaty kremem i na wierzchu posypujemy pyłem z pistacji. Ten ostatni dodatek dodaje super chrupiąca teksturę ;) Gotowe, prawda, że proste?:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 20.05.2017 01:13
dobre do kawy
Ada-Gaba 17.05.2017 14:52
ciekawy pomysł
ada.la 13.05.2017 21:40
ciekawy deserek
Wafelek2601 13.05.2017 20:06
fajny deser
w mojej kuchni 12.05.2017 18:25
słodki ten koliberek
Grazyna0211 12.05.2017 15:43
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak