Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinią

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 szt
łopatka wieprzowa ok 60 dag
ryż 2 woreczki
cebula 1 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz
olej
sos
bulion ok 1 1/2 sz
koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
mąka pszenna ok 1 łyżki
przyprawa uniwersalna
ser żółty ok 1 szkl startego

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinią

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie plastry (można obieraczką). Połączyć bulion z koncentratem pomidorowym i mąką. Doprawić do smaku. Ryż ugotować i osaczyć.

Do ryżu dodać mięso i drobno pokrojoną cebulę. Wbić jajko i doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne natłuścić i wyłożyć ok 1/3 przygotowanej cukinii. Przykryć połową masy mięsno ryżowej i znów położyć cukinię tym razem połowę pozostałej. Polać połową przygotowanego sosu i wyłożyć pozostałą masę mięsno ryżową. Przykryć cukinią i zalać resztą sosu.
Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 30 min w 190 stopniach.
Zasypać serem i zapiekać do rozpuszczenia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 11.05.2017 10:33
Dziękuję a zapiekanka smaczna Bożenko:)
Wiesława1 11.05.2017 07:34
Świetna propozycja
Bożena Matuszczyk 10.05.2017 23:02
Wspaniała, smaczna zapiekanka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak