Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 6 szt.
ser żółty starty 50 g
cukier 1 łyżka
serek mascarpone 100 g
dorsz wędzony 1 szt.
pomidory 5 szt.
olej rzepakowy 100 ml
ocet winny 20 ml
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
chrzan tarty 2 łyżeczki
szczypiorek 5-6 gałązek
koperek kilka gałązek do dekoracji

Do smaku

Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyte w łupinach układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, nakłuwamy widelcem, polewamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia - temperatura 200 stopni na około 40 minut (max 60 minut).
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
2
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich pieprz czarny grubomielony i sól. Dodajemy olej rzepakowy oraz odrobinę cukru i octu winnego jabłkowego. Całość miksujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
3
Wyciągamy ziemniaki z piekarnika. Przygotowujemy farsz – do miski dodajemy 2 łyżeczki chrzanu tartego oraz serek mascarpone. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej. Upieczone ziemniaki przekrawamy, wyjmujemy za pomocą łyżeczki środki, które dodajemy do farszu, pozostawiając miseczki z łupiną. Doprawiamy całość przyprawą do ziemniaków. Do farszu dodajemy rozdrobnionego w rękach dorsza sprawdzając czy nie ma ości oraz drobno pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy.

Gotowym farszem wypełniamy miseczki ziemniaczane, posypujemy startym serem, układamy ponownie na blaszce z pergaminem i zapiekamy w 200 stopniach przez 10 minut – górna grzałka.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
4
Ziemniaki podajemy posypane świeżym koperkiem wraz z zimną pomidorową.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak