Przepis i sposób przygotowania na: Owocowo i kolorowo
Kroki postępowania
Biszkopt:
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita do żółtek dodajemy proszek i ocet, mieszamy i dodajemy do ubitej piany, na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę i pieczemy ok.30 min w temperaturze 175 stopni. Wystygnięty biszkopt kroimy na 2 równe części.
Masa śmietanowa:
Galaretkę cytrynową mieszamy z żelatyną i zalewamy 3/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia (można schłodzić w zimnej wodzie). Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy schłodzoną płynną galaretkę i delikatnie łączymy ze śmietaną.