Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos słodkie chili

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 7 szt
cukier 1 szklanka
woda 2 szklanki
woda pół szklanki
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
ocet pół szklanki
mąka ziemniaczana 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos słodkie chili

Chili rozkrawamy na pół i usuwamy pestki. Jeżeli chcemy bardzo ostry sos to część pestek możemy zostawić. Chili miksujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, ocet oraz 2 szklanki wody. Nastawiamy garnek na palnik i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu. Sos gotujemy na małej mocy palnika aż zgęstnieje. Następnie sos przelewamy do wyparzonych butelek. Gdy sos ostygnie to przechowujemy go w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.05.2017 12:25
moje smaki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak