Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka hawajska z szynką

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ananas w puszce 340 g (bez zalewy)
kukurydza w puszce 285 g (bez zalewy)
seler sałatkowy 320 g (wiórki, bez zalewy)
ser żółty 200 g (u mnie Cheddar)
szynka wędzona 300 g (lub konserwowa)
jajka ugotowane na twardo 3 szt.
majonez tradycyjny 8 łyżek
jogurt grecki 6 łyżek
sól i pieprz do smaku

Porada

Sałatka ładnie się prezentuje na stole w szklanym naczyniu przygotowana warstwami. Moim zdaniem, jednak sałatka lepiej smakuje i łatwiej się ją nakłada, gdy jest wcześniej wymieszana z sosem, lepiej jest także ją dopasować pieprzu i soli do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka hawajska z szynką

1. Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Plastry ananasa drobno pokroić w kostkę.

3. Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą.

4. Aby uzyskać formę warstwową sałatki, należy wymieszać 8 łyżek majonezu z jogurtem i układać w naczyniu kolejno:

1/3 część szynki, 1/4 część wymieszanego sosu z majonezu i jogurtu, 1/3 część sera, kukurydza, druga część sosu, jajka, druga część szynki, seler, trzecia część sosu, druga część sera, trzecia część szynki, ananas, czwarta część sosu, trzecia część sera i na wierzchu rozsmarować dodatkowo 2 łyżki majonezu + pieprz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak