Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chlebek

  • mąka pszenna

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • olej

    200 ml
  • woda

    300 ml
  • mleko

    150 ml
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże

    100 g
  • serek śmietankowy

    100 g
  • natka pietruszki

  • pomidory suszone Smak

  • zioła prowansalskie

Chłodnik

  • ogórki małosolne

    9 szt
  • kefir

    1 l
  • śmietana 30%

    100 ml
  • zakwas żytni

    100 ml
  • koperek świeży

  • musztarda miodowa Prymat

  • sól ziołowa

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37
Przygotowujemy ciasto na chlebek. Do miski wlewamy lekko podgrzaną wodę, następnie mleko, drożdże oraz olej. Kolejno partiami dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Gdy w misce pozostanie połowa mąki, dodajemy łyżeczkę soli. Pozostałą część dodajemy garściami do ciasta, cały czas mieszając. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przygotowujemy nadzienie do chlebka. Suszone pomidory kroimy w paski, dodajemy serek śmietankowy, natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37
Wyrośnięte ciasto na chlebki kładziemy na deskę oprószoną mąką. Rozgniatamy ręką na kształt prostokątnego arkusza. Kroimy na 4 równe paski i każdą cześć smarujemy serkiem z dodatkami. Paski plisujemy na kształt harmonijki i wkładamy do tortownicy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 45-50 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37
Chłodnik warto przygotować w trakcie wyrastania chleba. Ogórki małosolne kroimy w grube plastry i blendujemy. Dodajemy kefir, śmietankę 30% i czysty zakwas, wszystko mieszamy rózgą. Doprawiamy solą ziołowa, koperkiem i łyżeczką musztardy. Mieszamy. Zostawiamy w naczyniu, odstawiamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomeksss

05.05.2017 16:48
A cukier, który jest wśród składników chlebka, w opisie przygotowania zaniknął :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat