Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szkl
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 3 łyżki

Budyniowa pianka

białko 5 szt
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 16 g
budyń śmietankowy 2 szt
olej rzepakowy 1/2 szkl

Owoce

rabarbar 1/2 kg
cukier puder 1/3 szkl

Dodatkowo

cukier puder do posypania
tłuszcz do formy
mąka pszenna do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Do przesianej maki pszennej dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę oraz żółtka, a także cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy jednolite ciasto które dzielimy na dwie części w stosunku 60 i 40 procent. Tak podzielone ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
Krok 1 - Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem foto
2
Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy w mniejsze kawałki które dokładnie mieszamy z cukrem pudrem.
Krok 2 - Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem foto
3
Większą część przygotowanego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na małą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i posypaną mąką pszenną. Ciasto lekko dociskamy ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim ciasto przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy aby ciasto wystygło.
Krok 3 - Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem foto
4
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem waniliowym oraz dodawanym po łyżce cukrem. Kiedy już dokładnie się ubiją, dodajemy budynie a na samym końcu cienkim strumieniem wlewamy olej.
Krok 4 - Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem foto
5
Pianę z białek wlewamy na upieczony i wystudzony spód, a na niej układamy osączony z powstałego soku rabarbar.
Krok 5 - Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem foto
6
Pozostałe ciasto ścieramy na wierzch ciasta . Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy , a następnie posypujemy pudrem.
Krok 6 - Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.05.2017 11:29
bardzo smaczne ciacho : )
Hanna5 04.05.2017 11:15
Wygląda wspaniale, mniam.
ben-ka 04.05.2017 10:36
Uwielbiam takie ciasta !
Krystyna32 04.05.2017 10:06
bardzo apetyczne ciasto
anka1988 04.05.2017 08:39
takie ciasta bardzo lubię
Stenka 04.05.2017 08:39
ciekawa propozycja
Patrycja33 04.05.2017 00:17
pyszności :-)
w mojej kuchni 04.05.2017 00:12
same pyszności
RenataZ-et 03.05.2017 23:07
świetne są takie wypieki
Renata9 03.05.2017 22:08
Bardzo smaczne ciacho :-)
halina17 03.05.2017 20:56
Dobre ciasto.
Bernadeta1 03.05.2017 19:20
bardzo lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak