Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia pół łyżeczki

Krem kokosowy

bita śmietana w proszku ,,Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 200 ml
mleko kokosowe 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 50 ml

Pianka cytynowa

bita śmietana w proszku typu ,, Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 150 ml
galaretka cytrynowa 1 sztuka
gorąca woda 125 ml

Dodatkowo

kolorowa posypka według uznania

Porada

Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką.

Ten tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.

3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.

5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.05.2017 08:06
Dziękuję:)
Krystyna32 04.05.2017 10:08
bardzo apetyczny
anka1988 04.05.2017 08:39
pyszny torcik
Barbara13 04.05.2017 08:04
Bardzo apetyczny!Lubię takie smaki
Babeczka35 04.05.2017 06:46
Dziękuję:)
Edith85 03.05.2017 21:55
Super wygląda
Mniam 03.05.2017 21:47
Pyszny i lekki tort - idealny :)
wwwiolka 03.05.2017 21:19
Bardzo fajny przepis.
Babeczka35 03.05.2017 21:07
Dziękuję Wam bardzo:) Torcik choć prosty to był bardzo pyszny:)
2milutka 03.05.2017 20:33
Prawdziwa slodka bajka
katarzynka455 03.05.2017 19:48
Piękny i pyszny torcik:)
Bernadeta1 03.05.2017 19:26
pyszne słodkości do kawusi
mirosława4 03.05.2017 18:56
zapewne był smaczny
adelajda 03.05.2017 17:44
dobry torcik
gusia1000 03.05.2017 17:09
Znakomity tort.
Urszula Świeca 03.05.2017 16:59
Pyszny torcik.))
Róża1 03.05.2017 15:38
poproszę o kawałeczek !!!!!!!!!
Skotka 03.05.2017 15:25
Pyszny, delikatny torcik:)
as28 03.05.2017 15:22
fajny torcik ,
stokrotka 03.05.2017 15:14
Bardzo efektowny wypiek!!!!
Renataj 03.05.2017 15:11
Apetyczny torcik:)
Wiesława1 03.05.2017 15:08
Pyszna propozycja
Wafelek2601 03.05.2017 15:00
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak