Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    chlebowa typ 1050 1 kg
  • słonecznik łuskany

    100 g
  • morele suszone

    200 g
  • pistacje

    50 g
  • nasiona chia

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • sól morska

    jodowana 1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Wsypać do miski mąkę chlebową.
Krok 2 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Dosypać słonecznik łuskany, orzeszki pistacjowe oraz pokrojone na mniejsze części morele, wymieszać.
Krok 3 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Dosypać nasiona chia i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Wsypać cukier kryształ i znowu wymieszać.
Krok 5 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Dosypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką.
Krok 6 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników.
Krok 7 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 8 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką drewnianą. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 9 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 10 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 30 minut.
Krok 11 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Wystudzić na kratce.
Krok 12 - Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Smacznego !
Renata9
Bardzo smaczny chlebek z dodatkiem suszonych moreli oraz orzeszków pistacjowych. Polecam na śniadanko z dodatkiem świeżego masełka lub nabiału.

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

04.05.2017 13:35
cudowny chleb ;D

Urszula Świeca

03.05.2017 17:03
Pomysłowy chlebek.))

Wacław

03.05.2017 10:40
fajny pomysł na chlebek :-)

ilka01

03.05.2017 08:14
super przepis :)

Renataj

02.05.2017 20:46
Interesujący pomysł:)

Futka

02.05.2017 12:12
Przepyszny chlebek :)

adelajda

02.05.2017 11:25
smaczny chlebek

mysza75

02.05.2017 10:07
bardzo fajny chlebk

bertpvd

02.05.2017 09:32
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat