Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1/2 kg
woda gorąca 1 szklanki
cukier 1,5 szklanki
wódka 1 litr
sok z cytryny

Porada

Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi. Jednakże, aby móc delektować się smakiem - należy uzbroić się w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał.

Przepis i sposób przygotowania na: Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać.
Po 1-2 godzinach wlać wódkę.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.
(Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.05.2017 01:10
To podsyłam buteleczkę...
Wacław 03.05.2017 12:07
chętnie bym skosztował ;-)
Diana Rusiłowicz 03.05.2017 00:51
Dziękuję :)
Janina 02.05.2017 21:44
Smaczna i zdrowa ;))
Diana Rusiłowicz 02.05.2017 21:08
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 02.05.2017 21:07
Polecam...!
benka 02.05.2017 19:43
Jestem ciekawa smaku, zapisuję do wypróbowania.
Stenka 02.05.2017 11:39
jeszcze z taką się nie spotkałam, ciekawa propozycja
gusia1000 01.05.2017 23:31
Dobra nalewka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak