Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone w sosie pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

łopatka wieprzowa 1,2 kg
cebula 1 szt
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Sos

cebula 1 szt
olej 3 łyżki
pieczarki 30 dag
kostka rosołowa 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Mielimy razem z cebulą .
Krok 1 - Mielone w sosie pieczarkowym foto
2
Do zmielonego mięsa dodajemy jaja, sól. pieprz . majeranek i granulowany czosnek i wyrabiamy na jednolita masę.
Krok 2 - Mielone w sosie pieczarkowym foto
3
Obraną i pokrojoną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy z sola i pieprzem aż będą miękkie.
Krok 3 - Mielone w sosie pieczarkowym foto
4
Do pieczarek dodajemy kostkę rosołową najlepiej grzybowa rozpuszczoną w pół litra wody. Zagęszczamy wodą zmieszaną z mąką i zagotowujemy. Śmietanę hartujemy sosem i mieszamy razem.
Krok 4 - Mielone w sosie pieczarkowym foto
5
Z mięsa formujemy kulki, spłaszczamy i smażymy na małym ogniu z każdej strony na rumiany kolor. Przekładamy do sosu i podgrzewamy nie gotując. Posypujemy posiekana natka pietruszki.
Krok 5 - Mielone w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.05.2017 09:38
smaczne mięsko
Ewelina1991 02.05.2017 12:23
pyszne mięsko
Babeczka35 02.05.2017 07:53
Smaczny obiad.
jagoda5913 02.05.2017 00:33
super na obiad
magdow 01.05.2017 22:19
smakowity przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak