Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek w chlebie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 40 dkg
Liść laurowy suszony Prymat
włoszczyzna 1 pęczek
cebula szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
zakwas na żur 1/2 l
kiełbasa biała 40 dkg
ząbki czosnku 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
chrzan 2 łyżki
śmietana 18 proc 100 ml
chleb 4 szt
jajka ugotowane na twardo 4 szt
woda 2 l

Porada

Chlebki muszą być okrągłe do żurku.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek w chlebie

Do garnka wlać 2 l wody, dodać żeberka, cebulę opaloną nad płomieniem, , warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 1 godz.Wywar przecedzić przez sito i z powrotem wlać do garnka, dodać zakwas. Gotować około 15 min. Kiełbasę pokroić w grube plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i chrzanem. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do garnka. Z chlebków wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Jajka obrać i pokroić w grubsze plastry. Zupę podawać w chlebkach z jajkami i kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 03.05.2017 16:53
Dzięki .)))
Janina 03.05.2017 10:12
Pyszności ;))
Wiktoria29 02.05.2017 17:53
lubię tak podany żurek
adelajda 02.05.2017 11:26
też tak podaję żurek
Róża1 02.05.2017 08:20
wygląda apetycznie :-).
Barbara13 02.05.2017 08:00
Świetnie podany żurek
Krzysztof15 02.05.2017 06:16
wyglada apetycznie
jagoda5913 02.05.2017 00:33
fajnie wygląda
RenataZ-et 01.05.2017 21:20
pięknie podany
halina17 01.05.2017 21:02
Apetycznie wygląda.
Mniam 01.05.2017 18:27
Bardzo lubię żurek, a jeszcze tak podany - pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak