Przepis i sposób przygotowania na: Domowy hamburger
- domowa bułka do hamburgerów
- przepis krok po kroku
- idealne na przyjęcie.
Czasami masz ochotę na najlepszego domowego burgera i szukasz sprawdzonego przepisu? Skorzystaj z tej instrukcji przygotowania hamburgerów krok po kroku i ciesz się wspaniałym smakiem! Do przygotowania domowych hamburgerów potrzebujemy mięsa mielonego. Najlepiej mięso zmielić samemu w domu. Jeśli jednak nie masz maszynki do mięsa, znajdź masarnie, gdzie wybrany przez Ciebie kawałek zostanie zmielony na miejscu.
Przepis na domowe hamburgery
Formuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni góra-dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.
Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma.
Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.
Sos: Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam.
Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem.