Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy hamburger

5.0
(96)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Na przyjęcie, kolację, obiad. Domowy hamburger z wołowiną zawsze jest mile widziany. A do tego pyszne warzywne dodatki - obowiązkowo świeży ogórek, czerwona cebula i liść sałaty. Taki burger domowy niczym nie odbiega od tego z najlepszych restauracji! 

Składniki:

Składniki na bułki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko 3,2% 0,75 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,75 łyżeczki
drożdże 1 dag
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka

Do posmarowania:

jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 1 łyżka
sezam 1 do posypania

Burgery:

wołowina 70 dag
musztarda 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
jajko 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ketchup 2 łyżki
papryka czerwona 1 łyżeczki
przyprawy 1 łyżeczka do wołowiny
olej do smażenia 1 do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Pozostałe:

pomidory 2 sztuki
korniszony 2 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
szpinak baby 1 do dekoracji

Składniki na sos:

jogurt grecki 3 łyżki
majonez 1 łyżka
sól i pieprz do smaku szczypta
czosnek 2 ząbki
ser żółty 8 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy hamburger

 

  • domowa bułka do hamburgerów
  • przepis krok po kroku
  • idealne na przyjęcie.

 

Czasami masz ochotę na najlepszego domowego burgera i szukasz sprawdzonego przepisu? Skorzystaj z tej instrukcji przygotowania hamburgerów krok po kroku i ciesz się wspaniałym smakiem! Do przygotowania domowych hamburgerów potrzebujemy mięsa mielonego. Najlepiej mięso zmielić samemu w domu. Jeśli jednak nie masz maszynki do mięsa, znajdź masarnie, gdzie wybrany przez Ciebie kawałek zostanie zmielony na miejscu.

Przepis na domowe hamburgery

1
Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Domowy hamburger foto
2
Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części.
Krok 2 - Domowy hamburger foto
3

Formuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni góra-dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.

Krok 3 - Domowy hamburger foto
4
Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.

Krok 4 - Domowy hamburger foto
5
Burgery:
Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma.
Krok 5 - Domowy hamburger foto
6

Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Sos: Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam.

Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem.

Krok 6 - Domowy hamburger foto

Tak przygotowane domowe burgery świetnie sprawdzą się jako obiad, kolacja czy przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Do hamburgerów możesz dodać  ulubione warzywa i sos, a jeśli lubisz bogate hamburgery możesz dołożyć również bekon, ser cheddar czy jajko sadzone. Burgery świetnie smakują z domowymi frytkami ! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 14.02.2023 11:18
Wszystko spoko, poza tym że na zdjęciach nie jest mięso wołowe a wieprzowe.
Bernadeta1 02.07.2017 17:46
domowe na pewno bardzo smaczne
Barbara13 30.04.2017 22:26
Nie ma to jak domowe hamburgery!Pyszne się prezentuje!
mirosława4 30.04.2017 22:07
pożywne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak