Udziec z indyka

Udziec z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

  • kilka suszonych śliwek

  • garść młodych listków szpinaku

  • peczek botwinki

  • mała cebulka

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • śmietany 18%

    2 łyzki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Usuń kość z udźca z indyka, mięso pokrój na porcje i ułóż w naczyniu. Posyp indyka przyprawami w proporcjach smakowych, które odpowiadają ci najbardziej, podlej olejem, a następnie zakryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wstaw przygotowane mięso do piekarnika i piecz ok. 45 min. w temp. 180 st. pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrycie, ułóż na mięsie suszone śliwki i zapiekaj jeszcze 10 min.

Szpinak i botwinkę posiekaj, pokrój w kostkę cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulkę, a gdy się podsmażą także liście szpinaku i botwinki. Blanszuj je krótko aż liście zwiędną. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z indykiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

16.02.2013 09:19
mniam mniam;]

kotlet

26.09.2010 20:51
mmmm pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat