Szneki z serem i śliwką

Szneki z serem i śliwką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    500 g typ 500
  • żółtka

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko ciepłe

    1 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • drożdże

    2 dkg
  • sól

    1 szczypta

masa serowa

  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • ser biały

    40 dkg
  • żółtka

    2 sztuka

pozostałe

  • śliwki

    20 dkg
  • cukier puder

    1 do posypania
  • żółtka

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka

kruszonka

  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szneki z serem i śliwką
Ser:

Ser, cukier puder, żółtka miksuję blenderem aż masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana a ser nie będzie miał grudek.
Krok 2 - Szneki z serem i śliwką
Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, dodaję do ciasta. Całość wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej ciasto wyrabiam.Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Szneki z serem i śliwką
Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia
Krok 4 - Szneki z serem i śliwką
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę składniki na kruszonkę.
Krok 5 - Szneki z serem i śliwką
Ser zblendowany na puszysta masę.
Krok 6 - Szneki z serem i śliwką
Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki.
Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę.
Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią.

Kruszonka:

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

28.06.2017 11:35
Pysznie wyglądają

RenataZ-et

28.04.2017 14:34
wyglądają idealnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat