Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet włoski z chrupiącą panierką

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlet włoski w chrupiącej panierce to danie, które robi wrażenie! W środku soczystego mięsa zamknięty sos pomidorowy i mozzarella z aromatycznymi przyprawami! Najlepiej smakuje z tartym parmezanem i sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

bułka 1
bazylia 1 łyżeczka
pierś z kurczaka 1
sos pomidorowy 1 łyżeczka
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
mozarella 1/2 opakowania
mąka pszenna 100 g
jajko 1
olej do smażenia
rukola garść
pomidorki koktajlowe 4
cebula czerwona 1/2
parmezan 10 g

Porada

Przygotowaną panierkę można wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce przez 2-3 tygodnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet włoski z chrupiącą panierką

Panierka
Świeżą bułkę zblendować z suszoną bazylią.

Pierś z kurczaka rozciąć w połowie, ale nie przecinać do końca.

Środek mięsa posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę i posypać przyprawą do pizzy.

Kurczaka zawinąć tak, aby składniki nie wyleciały. Panierować w mące, jajku i przygotowanej panierce z bułki.

Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru.

Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 10 minut.

Na talerz wyłożyć rukolę, dodać kilka pokrojonych pomidorków, czerwoną cebulkę i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na samym końcu dodać świeżo starty parmezan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 28.04.2017 12:50
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak