Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne muffiny z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mleko 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
olejek cytrynowy 2 krople (opcjonalnie)
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

nadzienie

rabarbar 7-9 łodyg
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne muffiny z rabarbarem

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Całe jajka wbijamy do miski. Dodajemy do nich cukry i całość ubijamy na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypujemy suche składniki (mąkę, cynamon, imbir, sól oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy płynne składniki (olej, olejek cytrynowy, mleko). Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Gotowym ciastem napełniamy foremki do około połowy ich wysokości. Posypujemy częścią rabarbaru, następnie zalewamy resztą ciasta i na wierzchu układamy po kilka kawałków rabarbaru (im więcej, tym babeczki będą bardziej orzeźwiające).
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Gotowe przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.05.2017 22:09
smaczny deser
olkaaa 04.05.2017 10:44
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak