Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Jabłkowa bajka"

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szkalnki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

woda przegotowana 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
rum 1 łyzki

Masa jabłkowa

jabłka winne 1,20 kg
cukier 4 łyżki
galaretka agrestowa 2 sztuki

Masa budyniowo-śmietanowa

śmietana 30% 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

biszkopty podłużne 20 dag
wiórki kokosowe 10 dag

Porada

Bardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Jabłkowa bajka"

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany.
Masa ma być puszysta.Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno blachy o wym 25-30 cm
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.

Krok 1 - Ciasto "Jabłkowa bajka" foto
2
Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone jabłka prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia
Krok 2 - Ciasto "Jabłkowa bajka" foto
3
wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy
do wystudzenia.
Krok 3 - Ciasto "Jabłkowa bajka" foto
4
Masa budyniowo śmietanowa;
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.

Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.
Krok 4 - Ciasto "Jabłkowa bajka" foto
5
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Słodkich wypieków!
Krok 5 - Ciasto "Jabłkowa bajka" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.04.2017 19:02
bajkowe ciasto ;-)
dodi 28.04.2017 12:51
pyszności, mniam
Edith85 28.04.2017 11:39
Smakowite ciacho
Wiktoria29 28.04.2017 11:03
zjadłabym....
slodkieniebo 28.04.2017 09:02
Pyszne ciasto :)
Krzysztof15 28.04.2017 06:25
palce lizać
halina17 27.04.2017 23:24
Dobre ciasto.
Jolanta40 27.04.2017 22:03
prawdziwa bajka :)
Lis 27.04.2017 21:53
Smakowite ciasto:)
IKrakowianka 27.04.2017 20:26
wygląda bajecznie
agnieszka214 27.04.2017 20:00
Bardzo pyszny deser
Stenka 27.04.2017 19:52
apetycznie wygląda
pestka 27.04.2017 19:51
pyszne ciasto
Bernadeta1 27.04.2017 19:44
bardzo lubię takie ciasto
Aleksandra/Olcia 27.04.2017 19:30
super do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak