Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo z wafelkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śmietana 30% 1/2 litra
serek mascarpone 3 łyżki
jajko 2 sztuki
laska wanilii 1/2 laski
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat szczypta
cukier trzcinowy 10 dag
woda 2 łyżki
wafelki waniliowe 3 sztuki

Sos owocowo-czekoladowy

czekolada gorzka 10 dag
jeżyny 1/2 szklanki
woda 1/4 szkalnki
śmietana 30% 150 ml
cukier puder 2 łyzki
wafelki kakaowe 1 sztuka

Porada

Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda.

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo z wafelkami

Kroki postępowania

1
Orzechy w karmelu:
Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę.

Krok 1 - Semifreddo z wafelkami foto
2
W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie karmel cały czas mieszając, wsypuję uprażone orzechy chwilę smażę.
Krok 2 - Semifreddo z wafelkami foto
3
Gotową mieszankę wylewam na papier pergaminowy cienką warstwą, zostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie kruszę na drobno palcami.
Krok 3 - Semifreddo z wafelkami foto
4
Masa:
Jajka oddzielam osobno białka i żółtka.
Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy w karmelu oraz pokrojone na kawałki wafelki mieszam delikatnie łyżką.
Krok 4 - Semifreddo z wafelkami foto
5
Masę przekładam do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzam łyżką.
Deser wkładam na 5 godzin do zamrażarki.

Sos:
Jeżyny zagotowuję z wodą i cukrem aż puszczą sok rozdrabniam je delikatnie widelcem, wlewam śmietankę mieszam, zestawiam z ognia, dodaję połamaną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać , mieszam dokładnie.
Deser na 3 godziny przed podaniem wyciągam do lodówki aby zmiękł, kroję na plastry, dekoruję pokrojonym wafelkiem, polewam sosem od razu podaję.
Poezja!
Krok 5 - Semifreddo z wafelkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 28.04.2017 11:17
Wspaniały deser, który można jeść nie tylko latem.
ben-ka 28.04.2017 11:12
Do kawy poproszę...rewelacja !
Wiktoria29 28.04.2017 11:02
super deserek
pestka 28.04.2017 09:41
bardzo smaczny deser
mysza75 28.04.2017 09:35
bardzo dobre takie dla ochłody dla łasuchów
Justi2401 28.04.2017 09:18
Coś wspaniałego, przy takich deserach nie zwraca się uwagi na kalorie, tylko chce się jeść i jeść :)
ilka01 28.04.2017 09:14
pychota :)
sezamek 28.04.2017 07:43
świetne, moja mama robi podobne :)
Wacław 27.04.2017 20:25
apetyczny deser :-)
agnieszka214 27.04.2017 19:58
Pyszny deser
Aleksandra/Olcia 27.04.2017 19:30
ale kuszący deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak