Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 500 g
woda 2 i 3/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
płatki owsiane 1 szklanka
siemię lniane 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Ryż zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia lnianego (niemielonego). Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 20-30 minut.
Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy na kratce. Kroimy po wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 13.05.2017 16:46
bardzo dziękuję :)
Kuchcik gotuje 28.04.2017 11:25
Ciekawe połączenie :)
IKrakowianka 27.04.2017 20:26
rewelacyjny przepis
Róża1 27.04.2017 17:07
świetny pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak