Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

kasza gryczana BIAŁA 400 g
woda letnia 2 szklanki
sól 1 łyżeczka

opcjonalnie

orzechy 1 szklanka
suszone pomidory 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna zaczną fermentować, niektóre mogą skiełkować ale nie zawsze ma to miejsce. Większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę. W ciągu dwóch dni fermentacji kilkukrotnie mieszamy kaszę. Po tym czasie miksujemy kaszę z wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Na tym kończy się przepis podstawowy. Jeśli chcecie go wzbogacić jakimiś dodatkami dodajcie je teraz.
Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto w foremkach zostawiamy na ok. 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, na przykład w zimnym piekarniku. Po tym czasie ciasto powinno nieco podrosnąć. Możemy też upiec je od razu ale wtedy będzie mniej napowietrzone. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy na kratce. Kroimy po wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.05.2017 14:55
pyszny i zdrowy chlebuś
Renata9 27.04.2017 22:49
Fajny chlebuś
KORAL 27.04.2017 18:07
Ciekawy chlebek :)
Róża1 27.04.2017 17:09
wspaniały i przepyszny chlebek !!!!!
Wiesława1 27.04.2017 16:45
Świetna propozycja
Ania321 27.04.2017 16:26
pyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak