Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe wieżyczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej tortowej 13 dag
jajek 5
cukru pudru 15 dag
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
octu 1/4 łyżeczki
śmietany 30% 300 ml
Ramy cremefine do gotowania 150 ml
cukru kryształu 7 dag
masła 10 dag
chałwy kawowej z dodatkiem prażonego ziarna kakaowego 10 dag
maliny świeże do dekoracji
soli szczypta
cynamonu 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czekolada gorzka 40 (malinowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe wieżyczki

W rondelku rozpuścić 20 dag czekolady z 50 ml Ramy Cremefine do gotowania. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna dodać ocet. Cały czas ubijając dodawać kolejno 10 dag cukru pudru, żółtka, cynamon i rozpuszczoną czekoladę. Na samym końcu delikatnie wymieszać z przesianą wcześniej mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 180ºC na około 20 minut. Wyjąć i z gorącego ciasta wykrawać szklanką lub literatką krążki. Ostudzić.

Przygotować polewę: rozpuścić masło, cukier kryształ, 20 dag czekolady i 100 ml Ramy Cremefine do gotowania. Zagotować, aby składniki się połączyły. ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/6 szklanki wrzątku. Odstawić, aby napęczniała. Śmietanę 30% schłodzić w zamrażalniku. Przełożyć do metalowej miski, ubić na sztywno. Dodać pozostały cukier puder, rozdrobnioną chałwę i żelatynę. Wymieszać dokładnie.

Krążki czekoladowego ciasta smarować ubitą śmietaną i zlepiać po trzy ze sobą, tworząc wieżyczki. Każdą wieżyczkę obficie posmarować przygotowaną polewą i ozdobić malinami. Schłodzić w lodówce. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 03.08.2011 08:02
super !
Nina7 08.05.2011 19:46
pyszności
iknkirke 11.03.2011 09:22
Fajne
bernika 24.10.2010 21:45
apetyczne!
ewelinapac 23.10.2010 08:39
wyglada super
pawel007 16.09.2010 07:46
super
alaaa 05.09.2010 19:27
ale fajne
polly66 02.09.2010 07:56
rozpływam się dla tej czekolady:) tylko dziwi mnie ten ocet,mogłabyś wyjaśnić dlaczego akurat dodałaś?:)
Iwusia 30.08.2010 22:18
Bardzo fajny przepis i piękne zdjęcia :)
mamusia1 28.08.2010 22:48
super przepis!
Beata73 28.08.2010 22:32
fantastyczne!
aguus 28.08.2010 20:23
Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak