Czekoladowe wieżyczki

Czekoladowe wieżyczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej tortowej

    13 dag
  • jajek

    5
  • cukru pudru

    15 dag
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • octu

    1/4 łyżeczki
  • śmietany 30%

    300 ml
  • Ramy cremefine do gotowania

    150 ml
  • cukru kryształu

    7 dag
  • masła

    10 dag
  • chałwy kawowej z dodatkiem prażonego ziarna kakaowego

    10 dag
  • maliny

    do dekoracji
  • soli

    szczypta
  • cynamonu

    1/2 łyżeczki
  • żelatyny

    3 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    40 (malinowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuścić 20 dag czekolady z 50 ml Ramy Cremefine do gotowania. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna dodać ocet. Cały czas ubijając dodawać kolejno 10 dag cukru pudru, żółtka, cynamon i rozpuszczoną czekoladę. Na samym końcu delikatnie wymieszać z przesianą wcześniej mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 180ºC na około 20 minut. Wyjąć i z gorącego ciasta wykrawać szklanką lub literatką krążki. Ostudzić.

Przygotować polewę: rozpuścić masło, cukier kryształ, 20 dag czekolady i 100 ml Ramy Cremefine do gotowania. Zagotować, aby składniki się połączyły. ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/6 szklanki wrzątku. Odstawić, aby napęczniała. Śmietanę 30% schłodzić w zamrażalniku. Przełożyć do metalowej miski, ubić na sztywno. Dodać pozostały cukier puder, rozdrobnioną chałwę i żelatynę. Wymieszać dokładnie.

Krążki czekoladowego ciasta smarować ubitą śmietaną i zlepiać po trzy ze sobą, tworząc wieżyczki. Każdą wieżyczkę obficie posmarować przygotowaną polewą i ozdobić malinami. Schłodzić w lodówce. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elwal

03.08.2011 08:02
super !

Nina7

08.05.2011 19:46
pyszności

iknkirke

11.03.2011 09:22
Fajne

bernika

24.10.2010 21:45
apetyczne!

ewelinapac

23.10.2010 08:39
wyglada super

pawel007

16.09.2010 07:46
super

alaaa

05.09.2010 19:27
ale fajne

polly66

02.09.2010 07:56
rozpływam się dla tej czekolady:) tylko dziwi mnie ten ocet,mogłabyś wyjaśnić dlaczego akurat dodałaś?:)

Iwusia

30.08.2010 22:18
Bardzo fajny przepis i piękne zdjęcia :)

mamusia1

28.08.2010 22:48
super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat