Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa ciabatta z podgrzybkami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zaczyn biga

mąka pszenna 2/3 szklanki typ 650
drożdże 1 dkg
woda letnia 1/4 szklanka

ciasto

mąka pszenna 3 i 1/4 szklanki typ 650
woda letnia 1 i 3/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże 2 dkg
oliwa 1 łyżka

farsz

podgrzybki 30 dkg
pieczarki 20 dkg
cebula 1 sztuka
sól i pieprz 1 do smaku
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
ser żółty 3 łyżki starte
natka pietruszki do posypania do smaku
oliwa do smaku do smaku
olej do smażenia do smażenia
przyprawa do dań kuchni greckiej do smaku grecka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa ciabatta z podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Zaczyn biga:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
2
Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie.
Krok 2 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
3
Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Krok 3 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
4
Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2 cm, posypuję mąką z wierzchu.
Krok 4 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
5

Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 

Krok 5 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
6

Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.

Grzyby myję, kroję. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Upieczony ciabatty kroję wzdłuż smaruję oliwą z oliwek, posypuję przyprawa grecką i wstawiam na 5 minut do piekarnika temp 190 stopni aż zrobią się chrupiące lekko. Na ciabatty wykładam grzyby, dodaję pomidorki koktajlowe, posypuję serem i wstawiam na 10 minut temp 190 stopni. Posypuję natką przed podaniem.

Krok 6 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.04.2017 07:59
rewelacja!! :)
halina17 27.04.2017 23:23
Apetycznie wygląda.
adelajda 27.04.2017 17:59
smaczna kanapka
Wiesława1 27.04.2017 16:44
Świetna propozycja
Justi2401 27.04.2017 13:33
Wow wspaniała, aż chce się jeść i te podgrzybki... mniam!
AZgotuj 27.04.2017 09:48
wspaniałe kolory :)
marzut 27.04.2017 09:31
Pieknie sie prezentuja
gosia56 27.04.2017 08:44
pysznie i kolorowo ;)
Konczi 27.04.2017 07:24
Pysznie wyglądają :) Pycha!!!
Edith85 27.04.2017 07:14
Smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak