Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • masło

    200 masło zimne
  • mąka pszenna

    250 garść
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • żółtka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczki
  • sól

    1 do smaku
  • kakao

    1/2 łyżeczki

beza

  • białka

    5 białek
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • ocet winny

    1 łyżka

Lista składników

  • śliwki

    500 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pleśniak ze śliwkami
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka.
Krok 2 - Pleśniak ze śliwkami
Dodaję skórkę pomarańczową, sól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Pleśniak ze śliwkami
Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia.
2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze.

Krok 4 - Pleśniak ze śliwkami
Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej.
Krok 5 - Pleśniak ze śliwkami
Białka temp pokojowa ubijam na sztywno z odrobiną soli.Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek. Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.
Krok 6 - Pleśniak ze śliwkami
Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut grzałki góra dół.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

27.04.2017 19:49
pyszne ciasto

KORAL

27.04.2017 18:09
bardzo fajny, uwielbiamy to ciasto :)

ben-ka

27.04.2017 17:32
Zjadłabym ze smakiem :)

Mniam

27.04.2017 15:18
Rewelacyjne ciasto!

Franciszek

27.04.2017 14:29
dobre do kawy

mirosława4

27.04.2017 11:08
smaczne ciasto

Krystyna32

27.04.2017 11:03
pyszności :)

Malinka

27.04.2017 09:39
Świetne ciacho!

RenataZ-et

27.04.2017 09:26
świetny pleśniak

jan_mag

27.04.2017 09:21
Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat