Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt Brownie

kawa rozpuszczalna 2 łyżki
czekolada deserowa 200 g
masło lub margaryna 200 g
cukier 1 1/4 szklanki
mąka tortowa 1 1/1 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 3 szt
jogurt naturalny 1/4 szklanki

Krem śmietankowy

śmietana 30% 330 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1,5 łyżki
masa kawowa 3 łyżki

Galaretka

galaretka cytrynowa 2 szt
cukierki z owocowym musem 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Biszkopt Brownie:
Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok jabłkowo - miętowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki deserową czekoladę oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty.
Krem śmietankowy:
Śmietanę przelewamy do misy miksera i miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
Złożenie ciasta:
W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem.
Galaretka jabłkowo miętowa:
Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.05.2017 17:40
pyszniutki torcik
Malinka 27.04.2017 09:38
Bardzo fajny tort!
jan_mag 27.04.2017 09:21
Pysznie :)
Bożena Matuszczyk 27.04.2017 07:31
Pyszny torcik , bardzo apetyczny.;)
Edith85 26.04.2017 22:03
Rewelacyjny torcik
Ania321 26.04.2017 21:43
Ale pyszności :)
Stenka 26.04.2017 19:13
smaczne ciasto
halina17 26.04.2017 19:12
Apetycznie wygląda :)
adelajda 26.04.2017 17:59
dobry torcik
anka1988 26.04.2017 17:21
Boski torcik, elegancko wygląda!
VioletoweKucharzenie 26.04.2017 16:50
Podstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak