Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Tortilla

gorąca woda 200 ml
mąka pszenna 2 szklanki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
oliwa 3 łyzki

Kebab z kurczaka

filet z kurczaka 500 g
przyprawa kebab- gyros Prymat 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat pół łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa

Dodatki

ser Pecorino Romano 50 g
rukola

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka myjemy, oszuszamy, kroimy w mała kosteczkę. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i marynujemy kurczaka. Wstawiamy kurczaka w marynacie do lodówki pod przykryciem na 30 minut.
Krok 1 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
2
Mąkę mieszamy z solą, wlewamy gorąca wodę.
Krok 2 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
3
Wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy drewniana łyżką.
Krok 3 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
4
Następnie wyrabiamy rękoma ciasto.
Krok 4 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
5
Ugniecione ciasto dzielimy na 8 czesci i formujemy kulki.
Krok 5 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
6
Każda kulke spłaszczamy ręką.
Krok 6 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
7
Stolnice podsypujemy mąką i każda spłaszczona kulkę rozwałkowujemy jak najcieniej, ale każdy placek ma być o 1 cm wiekszy w srednicy niz srenica patelni.
Krok 7 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
8
Każdy placek smażymy na suchej patelni z obu stron od 30 sekund do 1 minuty. Należy sprawdzać, aby ciasto nie było zbyt kruche, bo potem tortilla nie będzie sie chciała zwijać. Przed smażeniem mozna skropic lekko wodą placki.
Krok 8 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
9
Zamarynowanego kurczaka smażymy.
Krok 9 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
10
Na każdy placek tortilla wykładamy usmazone kawałki kurczaka, umyta rukolę (lub roszponkę), po czym posypujemy startym serem Pecorino.
Krok 10 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto
11
Zwijamy w rulony. Podajemy z dowolnym sosem według uznania.
Krok 11 - Kebab z kurczaka w tortilli we włoskim stylu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.04.2017 15:03
same pyszności
Madzai 28.04.2017 13:14
apetyczne !
ilka01 28.04.2017 09:15
uwielbiam :)
jagoda5913 28.04.2017 01:12
fajna przystawka
Diana Rusiłowicz 28.04.2017 01:05
Jakie pyszności :)
wwwiolka 27.04.2017 21:58
Bardzo fajny przepis.
Lis 27.04.2017 21:52
Smakowicie się zapowiadają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak