Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab 1 kg
mleko 1 l
olej 200 ml
cebula 3 szt.
ziemniaki 8 szt.
masło klarowane 3 łyżki
groszek zielony 100 g (świeży lub mrożony)

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
rozmaryn
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Dżem pomidorowy

pomidory 1 kg
cukier trzcinowy 100 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Goździki całe Prymat

Porada

Groszek użyty do przepisu może być zarówno świeży jak i mrożony.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32

Kroki postępowania

1
Schab myjemy i oczyszczamy z błon. Kminek mielony, tymianek, gałkę muszkatołową, rozmaryn, sól i pieprz czarny rozsypujemy na desce i obtaczamy w tych przyprawach mięso, rolując je po desce. Do garnka i na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy. Schab obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor i przekładamy do garnka.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto
2
Na patelni, na której smażyliśmy schab, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy pozostałe na desce. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem i zalewamy mlekiem, tak aby przykryło schab. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto
3
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (22x22cm), a następnie polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika na rozgrzanego do 200°C na 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dżem pomidorowy. Do garnka przekładamy cukier i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i kilka goździków. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie doprawiamy szczyptą soli i dodajemy ocet winny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy musztardę delikatesową i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto
4
Schab wyciągamy z garnka, przekładamy na deskę i kroimy na grubsze plastry. Schab podajemy z pieczonymi ziemniakami i całość polewamy masłem z pieczenia ziemniaków. Podajemy z dżemem pomidorowym i sparzonym zielonym groszkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak