Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab

    1 kg
  • mleko

    1 l
  • olej

    200 ml
  • cebula

    3 szt.
  • ziemniaki

    8 szt.
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • groszek zielony

    100 g (świeży lub mrożony)

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • kminek mielony

  • tymianek Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

  • rozmaryn

  • przyprawa do ziemniaków

Dżem pomidorowy

  • pomidory

    1 kg
  • cukier trzcinowy

    100 g
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • goździki całe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32
Schab myjemy i oczyszczamy z błon. Kminek mielony, tymianek, gałkę muszkatołową, rozmaryn, sól i pieprz czarny rozsypujemy na desce i obtaczamy w tych przyprawach mięso, rolując je po desce. Do garnka i na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy. Schab obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor i przekładamy do garnka.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32
Na patelni, na której smażyliśmy schab, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy pozostałe na desce. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem i zalewamy mlekiem, tak aby przykryło schab. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (22x22cm), a następnie polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika na rozgrzanego do 200°C na 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dżem pomidorowy. Do garnka przekładamy cukier i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i kilka goździków. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie doprawiamy szczyptą soli i dodajemy ocet winny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy musztardę delikatesową i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Schab mleczny z dżemem pomidorowym, odc. 32
Schab wyciągamy z garnka, przekładamy na deskę i kroimy na grubsze plastry. Schab podajemy z pieczonymi ziemniakami i całość polewamy masłem z pieczenia ziemniaków. Podajemy z dżemem pomidorowym i sparzonym zielonym groszkiem.
Doradca Smaku
Groszek użyty do przepisu może być zarówno świeży jak i mrożony.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat