Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec z serkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nadziewany wyśmienitym kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii, smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pyszny!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
woda ciepła 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
oliwa 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Nadzienie:

ser kanapkowy 150 gramów
śmietana 30% 2 łyżki
szynka parmeńska 100 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos czosnkowy:

czosnek 4 ząbki
jogurt naturalny 100 gramów
majonez 3 łyżki
śmietana 18% 3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Serek wykorzystany w przepisie był z pomidorami i bazylią.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec z serkiem

Kroki postępowania

1

1. Sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce do momentu upieczenia wianuszka.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.

Krok 1 - Drożdżowy wieniec z serkiem foto
2

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
3. Nadzienie:
Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu,

Krok 2 - Drożdżowy wieniec z serkiem foto
3

4. Zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski,

Krok 3 - Drożdżowy wieniec z serkiem foto
4

5. Zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180 stopni.

Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść!

Smacznego!

Krok 4 - Drożdżowy wieniec z serkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak