Przepis i sposób przygotowania na: Tarta kokosowa z włoską bezą
Zagotować mleczko kokosowe ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z 2 żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać . Do gotującego sie mleczka ( uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć na przestudzony spód.
Beza: Zimną wodę wlewamy do naczynia, dodajemy cukier i gotujemy syrop, aż zrobi się przeźroczysty. Temperatura syropu 115 stopni.
W międzyczasie ubijamy lekko białka. Kiedy syrop będzie gotowy ( nie moze sie karmelizować!) wlewamy go cienką strużką do białek ubijając na małych obrotach. Kiedy już wszytsko wlejemy, nastawiamy wysokie obroty i ubijamy kilka minut.
Beza jest juz gotowa. Nakładamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika pod grill.