Ciemna babka z kandyzowanymi owocami

Ciemna babka z kandyzowanymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    typ 650 1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • majonez

    2 1/2 łyzki
  • kakao

    1 łyżka

Owoce

  • owoce

    kandyzowane 100 g

Dodatkowo

  • masło

    wg uznania do wysmarowania foremki
  • bułka tarta

    wg uznania do wysmarowania foremki

Posypka

  • cukier puder

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Do naczynia wbić całe jajka, dosypać cukier brązowy i waniliowy, zmiksować.
Krok 2 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Dosypać mąkę pszenną i znowu zmiksować.
Krok 3 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Wsypać mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksować.
Krok 4 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Dosypać ciemne kakao, zmiksować.
Krok 5 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Na końcu wsypać proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować.
Krok 6 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Dodać majonez, zmiksować.
Krok 7 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Wysmarować masłem i posypać bułką tartą formę z kominem. Następnie przelać ciasto.
Krok 8 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Na wierzch powrzucać owoce kandyzowane.
Krok 9 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 45 minut.
Krok 10 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Chłodną babkę posypać cukrem pudrem.
Krok 11 - Ciemna babka z kandyzowanymi owocami
Smacznego !
Renata9
Babka majonezowa z kakao, tym razem z dodatkiem kandyzowanych owoców. Doskonała do upieczenia na święta. W smaku bardzo dobra. Polecam !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

26.04.2017 12:39
Świetna babka!!!

slodkieniebo

25.04.2017 08:31
Uwielbiam babki ! :)

Franciszek

25.04.2017 00:54
dobre do kawy

MagdalenaIC

25.04.2017 00:35
Pysznie :)

Diana Rusiłowicz

25.04.2017 00:16
Bardzo ładnie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat