Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica średnicy 18-20 cm, spód

herbatniki 150 gram
masło lub margaryna 60 gram

Masa serowa

twaróg zmielony 300 gram
masło orzechowe 100 gram
cukier 1/4 szklanki

Wierzch

śmietana 30% 200 ml
czekolada gorzka 50 gram

Porada

Sernik jest przepyszny, lekki, kremowy i rozpływający się w ustach. Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką

Kroki postępowania

1
Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.(Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Krok 1 - Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką  foto
2
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 2 - Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką  foto
3
W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Krok 3 - Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką  foto
4
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
Krok 4 - Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką  foto
5
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
Krok 5 - Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką  foto
6
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.
Krok 6 - Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa 13.12.2023 18:26
Czy na pewno ma byc 300g twarogu? Pol kg,to malo,a tu 300g ,to tortownica 15 cm?
bietka 03.10.2017 09:44
po prostu pychotka :)
Bożena Matuszczyk 02.10.2017 16:45
Bardzo smakowity przepis.;)
gusia1000 25.04.2017 00:56
Dobry sernik.
Diana Rusiłowicz 25.04.2017 00:13
Dziękuję :)
w mojej kuchni 24.04.2017 12:57
wyborny deser
Krystyna32 24.04.2017 07:52
pyszności :)
Diana Rusiłowicz 24.04.2017 00:10
Fakt, bardzo smaczny.
Diana Rusiłowicz 24.04.2017 00:09
Dziękuję :)
benka 23.04.2017 20:46
Fajne połączenie smaków, na pewno pyszny :)
Renata9 23.04.2017 19:31
Pyszny serniczek
wwwiolka 23.04.2017 19:23
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak