Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 660 ml
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 3 łyżki

Poncz

woda przegotowana 3/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Frużelina truskawkowa

truskawki 20 dag
cukier 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek
mąka ziemniaczana 1 płaska łyzka
woda 1 łyżka

Porada

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową

Kroki postępowania

1
1. Biszkopt:
Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem toru, wtedy ładnie się kroi i nie kruszy.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany. Masa ma być puszysta.
Krok 1 - Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową  foto
2
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym-samo dno, boków niczym nie natłuszczamy. Pieczemy 40 minut w temp 165*c. Po upieczeniu, biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 60 cm-dzięki temu biszkopt nie opadnie. Lekko ciepły odwracamy wierzchem na kratkę-dzięki temu będzie idealnie równy i płaski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Boki oddzielamy nożykiem od formy dopiero wtedy gdy całkiem ostygnie. Zimny kroimy na 3 blaty.
Krok 2 - Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową  foto
3
2. Frużelina:
Truskawki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu aż puszczą sok, gotujemy chwilę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, gdy masa lekko zgęstnieje, zestawiamy z ognia, dodajemy listek żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia żelatyny-nie gotujemy!, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową  foto
4
3. Krem śmietankowy:
Zimną prosto z lodówki śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy , gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder oraz śmietan fiks, miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Krok 4 - Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową  foto
5

4. Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkopta umieszczamy na paterze, skrapiamy częścią ponczu, z połowy frużeliny robimy kleksy na biszkopcie, nie rozprowadzamy równomiernie , przykrywamy 1/3 częścią kremu, na wierzchu ułożyć kolejny blat tortu, nasączamy i powtarzamy tę samą czynność , przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym który nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wierzch i boki, wygładzamy dekorujemy dowolnie wg gustu, schładzamy całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków !
5. Smacznego
Krok 5 - Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 24.04.2017 11:25
ale cudo, mniam
Wacław 24.04.2017 10:51
pięknie się prezentuje :-)
Patrycja33 23.04.2017 23:39
pięknie wygląda :)
Franciszek 23.04.2017 16:04
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak