Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z czarnej porzeczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jaja 7 sztuk
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki

biszkopt ciemny

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki

krem z czarnej przeczki

porzeczki czarne 400 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 2/3 szklanki
serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 250 ml
śmietana 500 ml 36 %

pozostałe

śmietana kremówka 300 ml
płatki migdałowe 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżeczka
mięta 1 do dekoracji
maliny świeże 1 do dekoracji
czarna porzeczka 1 1 do dekoracji

czekoladowe dekoracje

czekolada gorzka 100 g
konfitura 1 słoiczek

nasączenie

wiśniówka 1/2 szklanki
woda 1/3 szkalnki
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, cukier dodaję następny dopiero jak rozpuści się poprzedni. Na końcu jak piana jest błyszcząca dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem już tylko chwilę. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo delikatnie mieszając łyżką. Formę o średnicy 25 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 15-160 stopni na 45 minut.

Krok 1 - Tort z czarnej porzeczki foto
2
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam aż się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka i mieszam delikatnie, dodaję stopniowo mąki przesiane i kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Formę 25 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 15 minut.

Krok 2 - Tort z czarnej porzeczki foto
3
Porzeczki przekładam do garnka, dodaję trzy łyżki wody, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie.
Krok 3 - Tort z czarnej porzeczki foto
4
Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, wlewam gorący przecier z porzeczek i rozpuszczam. Kubek z żelatyną można wstawić do miski z gorącą wodą i szybko się rozpuści. Żelatynę dodaję do galaretki i wstawiam do lodówki aż stężeje, można na noc.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Miseczki od dipów małe owijam od spodu folia aluminiową. Smaruję pędzlem spód miseczek czekoladą. Liście róży myję, osuszam i też smaruje je czekoladą od strony unerwienia. Wstawiam do lodówki na godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady.
Migdały prażę na suchej patelni.

Krok 4 - Tort z czarnej porzeczki foto
5
Serek mascarpone, śmietany kremówki , galaretkę porzeczkową, przekładam do miski, i chwile miksuję,aż się połączą i krem będzie gęsty.

Krok 5 - Tort z czarnej porzeczki foto
6
Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią kremu, nakładam kolejny blat jasny który nasączam, smaruję konfiturą, nakładam kolejny blat ciemny który nasączam i smaruję jedną trzecią kremu, na to ostatni blat jasny który też nasączam i smaruję kremem porzeczkowym.

Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno dodaję fix. Smaruję śmietaną boki tortu i zostawiam dwie łyżki do dekoracji góry. Boki obkładam migdałami.Układam miseczki czekoladowe, dekoruję śmietaną i malinami oraz porzeczkami i miętą.
Krok 6 - Tort z czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 17.06.2017 12:10
kolejne ciasto które bym zjadła, smaki nieziemskie
Renataj 11.05.2017 00:00
Wspaniały i apetyczny:)
Ewelina1991 24.04.2017 17:45
piękny tort
benka 23.04.2017 20:51
Pięknie wygląda, jak sobie pomyślę o tych słodko kwaśnych smakach aż mi ślinka cieknie.
Lis 23.04.2017 20:42
Jak dla mnie wygląda bajecznie:)
Mniam 23.04.2017 19:57
Musiał smakować rewelacyjnie mmm...
Malinka 23.04.2017 19:32
Pięknie kolorowy!
Bernadeta1 23.04.2017 17:48
Ale pyszności, chętnie bym zjadła kawałeczek
jagoda5913 23.04.2017 15:46
piękny torcik
mirosława4 23.04.2017 14:25
wyśmienity !
2milutka 23.04.2017 14:20
Rewelacyjny wypiek;)
Róża1 23.04.2017 14:18
przepysznie wygląda :-)
Aleksandra/Olcia 23.04.2017 14:09
piękny tort!
KORAL 23.04.2017 14:00
Piękny torcik :)
Ania321 23.04.2017 13:55
Pięknie się prezentuje :)
Babeczka35 23.04.2017 13:39
Pięknie wygląda:)
Janina 23.04.2017 13:22
Świetne smaki;))
Wiesława1 23.04.2017 12:24
Wygląda pysznie
Madzai 23.04.2017 11:44
bardzo fajne
Stenka 23.04.2017 10:46
apetycznie wygląda
adelajda 23.04.2017 10:30
Super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak