Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże 25 g
żółtko jajek 2 szt
masło 1/3 kostki
sól 1 szczypta

Owoce

rabarbar 20 dag
cukier waniliowy 1 szt
cukier kryształ 2 łyżki

Kruszonka

masło 1/3 kostki
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 2 łyżki

Lukier

cukier puder 6 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, a następnie mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem
Krok 1 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
2
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże , dodajemy po łyżce cukru i mąki . Pozostawiamy aby wyrosły.
Krok 2 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
3
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier , żółtka , sól oraz wyrośnięty zaczyn a także roztopione masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy na pół godziny aby zwiększyło swoją objętość
Krok 3 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
4
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki . Z pozostałego ciasta robimy ruloniki i robimy z nich boczki dzięki czemu otrzymamy koszyczek
Krok 4 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
5
Owoce osaczamy z soku i nakładamy w powstałe koszyczki
Krok 5 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
6
Do pojemnika wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy.
Krok 6 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
7
Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciastek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto
8
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu polewamy lukrem z pudru i mleka.
Krok 8 - Drożdżowe koszyczki z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.04.2017 21:26
Moje ukochane drożdżówki :) A u mnie dzisiaj wielka drożdżówka z rabarbrem - pierwsza w tym sezonie ;)
bertpvd 23.04.2017 09:53
Smaczny przepis
endzi
endzi 23.04.2017 08:40
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak