Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste bułeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 4 szklanki
jajko 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 12 g
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste bułeczki

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto by było miękkie i elastyczne.
Formujemy z niego kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (ok. godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 10 części i formować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 30 minut.
Posmarować przed pieczeniem odrobiną mleka.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.05.2017 20:25
Najlepsze domowej roboty
Wiesława1 23.04.2017 12:28
Pyszne bułeczki
ilka01 22.04.2017 22:32
super bułeczki
mysza75 22.04.2017 20:15
jakie fajne bułki
RenataZ-et 22.04.2017 20:10
bardzo smaczne, domowe bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak