Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 13 dag
sól szczypta
olej rzepakowy 1 łyżeczka
mleko 2% 330 ml
śmietana kremówka 100 ml
olej do smażenia

Farsz

pieczarki 30 dag
cukinia 1 sztuka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
por 1/2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
ser żółty 15 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło zimne kilka wiórek

Porada

Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko, czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem

Kroki postępowania

1
1. Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić na 40 minut w temp pokojowej .
Krok 1 - Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem foto
2
2. Patelnię posmarować odrobiną oleju rozgrzać, nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron na średnim ogniu , przełożyć na talerz.
Krok 2 - Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem foto
3
3. Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki,
Krok 3 - Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem foto
4
po chwili dodać pokrojony por, dymkę –bez szczypioru oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać.
Krok 4 - Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem foto
5
4. Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty, ułożyć w formie do zapiekania, wcześniej wysmarowanej delikatnie masełkiem, posypać resztą startego sera , posypać wiórkami masła, włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika zapiekać 10 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podawać od razu posypane szczypiorem z dymki.
Krok 5 - Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 22.04.2017 15:44
Pyszna propozycja
Edith85 22.04.2017 15:35
Super pomysł
iziona 22.04.2017 11:55
świetnie wyglądają
Franciszek 22.04.2017 11:32
super obiad
anka1988 22.04.2017 10:03
uwielbiam takie obiady
cukiereczek 21.04.2017 21:08
jak słonecznie i apetycznie
ilka01 21.04.2017 20:17
pychota :)
wwwiolka 21.04.2017 20:14
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 21.04.2017 19:23
smakowity obiadek
Stenka 21.04.2017 18:15
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak