Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pomidorki koktajlowe

    1 garść
  • ziemniaki ugotowane

    4
  • cebula czerwona

    1/2
  • fasolka szparagowa

    1 garść
  • oliwki czarne

  • tuńczyk

    1 puszka
  • jajko na miękko

    1

Dressing

  • kapary

    1 łyżeczka
  • sok

    1/3 cytryny
  • oliwa z oliwek

    60 ml
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżeczka
  • rukola

    1 garść
  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wrzącej wody włożyć jajko i gotować przez 6 minut. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową. Następnie jajko odcedzić i ostudzić w wodzie z lodem przez około 2-3 minuty.

Dressing
Do wysokiego naczynia włożyć kapary, musztardę delikatesową i garść rukoli. Dodać soku z cytryny, oliwę z oliwek - całość doprawić solą i pieprzem. Zblendować na jednolitą masę.

Sałatka
Do miski włożyć pokrojone pomidorki koktajlowe, 4 ugotowane młode ziemniaki, pokrojoną w paski czerwoną cebulkę, czarne oliwki i puszkę tuńczyka. Doprawić wcześniej przygotowanym dressingiem i wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowaną sałatkę podawać z ugotowanym jajkiem na miękko.
Doradca Smaku
Tak przygotowane jajko można przechowywać w lodówce przez około 2 dni!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

21.04.2017 20:05
Dobra sałatka.

bietka

21.04.2017 15:24
smaczna sałatka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat