Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej kapusty i groszku cukrowego
Wedle upodobań można pokroić w kostkę lub julenkę. Ciachanie zupełnie dowolne.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Kapustę szatkujemy, my dosyć grubo, ze względu na to, że tak lubimy. Bardziej wtedy czuć smak produktu.
Groszek kroimy ukośnie tak na oko, na 1,5 cm kawałki.
Można, jak ktoś chce dać w całości.
Jarzyny i ziemniaki, podsmażamy chwilę na odrobinie tłuszczu. My użyliśmy masła, wtedy smak zupy jest aksamitny, a warzywa nabierają niezwykłego aromatu. Przed wrzuceniem warzyw na rozgrzany tłuszcz wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, aromat z tych ziół przeniknie do tłuszczu, nada warzywom specyficzny aromat.
Całość zalewamy wodą ( na początek 1 l wrzątku, później uzupełniamy płyn do ulubionej konsystencji zupy), dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy przez 10 min.
Do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę i groszek. Gotujemy do ich miękkości, kontrolując by kapusta się zbytnio nie rozgotowała.
Do smaku, zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na koniec wrzucamy posiekany koperek, mieszamy.
Tak przygotowaną, wiosenną zupę możemy podać ze śmietaną. U nas jest odwieczny problem, bo zdania jedzenia zupy ze śmietaną są lekko podzielone. Dlatego śmietanę podajemy osobno. Najlepiej wcześniej ją zahartować, ulegnie wtedy zwarzeniu.