Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

białka jaj 6 sztuk
cukier 30 dag
sól szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyzeczka
barwnik spożywczy czerwony opcjonalnie

Krem

śmietana 30% 1/2 litra
serek mascarpone 25 dag
lemon curd 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
banan 3 sztuki

Porada

Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej palowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami

Kroki postępowania

1
1. Bezy:
Piekarnik nagrzewamy do 180*c.
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia, cukier ma się rozpuścić wlewamy sok z cytryny, dodajemy mąkę ziemniaczaną miksujemy jeszcze chwilę, dodajemy parę kropli czerwonego barwnika, mieszamy tylko rózgą miksera aby barwa była niejednolita.
Krok 1 - Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami foto
2
2. Gęstą sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wyciskamy okrągłe bezowe gniazda.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5 minut, po czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką.
Krok 2 - Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami foto
3
3. Krem:
Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem,
Krok 3 - Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami foto
4
dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia.Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami.
Krok 4 - Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 21.04.2017 20:27
Bardzo fajny przepis.
adelajda 21.04.2017 18:11
Super kolorek ma beza :)
Konczi 21.04.2017 17:58
bajeczny deser - wow!!!!! dla mnie bomba !!!!!!
Bernadeta1 21.04.2017 17:15
wspaniałe słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak