Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik podwójnie wiśniowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sernik

twaróg półtłusty 750 g
jajko 4 sztuk
cukier 2/3 szklanki
budyń 1 sztuka
śmietana 30% 1 i 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
wiśnie 30 dkg
cytryna 1/2 sztuki

spód

ciasteczka czekoladowe 160 g
masło 60 g

sos wiśniowy

wiśnie bez pestek 2 szkalnki
cukier brązowy 1 łyżka
cytryna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik podwójnie wiśniowy

Kroki postępowania

1
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą.
Krok 1 - 	 Sernik podwójnie wiśniowy foto
2
Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Krok 2 - 	 Sernik podwójnie wiśniowy foto
3
Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję ale nie za długo, do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Krok 3 - 	 Sernik podwójnie wiśniowy foto
4
Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik.
Krok 4 - 	 Sernik podwójnie wiśniowy foto
5
Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku. Następnie wciskam je w w środek ciasta. Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka. Wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika termoobieg 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru.

Krok 5 - 	 Sernik podwójnie wiśniowy foto
6
Sos:
Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik.
Krok 6 - 	 Sernik podwójnie wiśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.04.2017 08:29
bardzo dobry
Ewelina1991 21.04.2017 18:31
wspaniały serniczek
Bernadeta1 21.04.2017 17:17
pyszności taki serniczek
Wiesława1 21.04.2017 12:50
Wygląda obłędnie, chyba się wproszę na kawałeczek
iziona 21.04.2017 12:20
Na pewno pyszny!
Konczi 21.04.2017 12:11
Rewelacyjny wypiek!! Piękny !
jan_mag 21.04.2017 12:09
Apetyczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak