Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta bananowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 18-procentowa słodka 500 ml
mleko 5 łyżek
cukier waniliowy 1 op.
cukier puder do smaku
żelatyna deserowa 3-4 łyżeczki
banan słodki dojrzały
aromat bananowy do mleka (w proszku)

Porada

Smaczny aksamitny deser rodem ze słonecznej Italii - śmietnie sprawdza się w upalne dni, podany wprost z lodówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta bananowa

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i odstawić do spęcznienia.

Śmietankę przelać do rondelka i rozgrzać - wsypać cukier waniliowy, dodać spęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać do smaku bananowego dodatku do mleka i ew. dosłodzić cukrem pudrem. Należy pamiętać, że na zimno deser bedzie znacznie mniej słodki!

Śmietankę przelać do przygotowanych salaterek albo pucharków i odstawić do stężenia.

Przed podaniem przybrać plasterkami banana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 23.04.2017 22:53
smakowity deser!
w mojej kuchni 23.04.2017 00:13
deser wyborny
Edita 21.04.2017 16:21
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak