Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 450 650 g
drożdże świeże 30 g
mleko 375 g
miód 1 łyżeczka
jajko 1 szt
mak 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
masło 50 g

Na wierzch

mleko 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z miodem.
Krok 1 - Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek foto
2
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek foto
3
Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3 - Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek foto
4
Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. pozostawić na ok. 40 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem.
Krok 4 - Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek foto
5
Chlebek piec w temp. 230 stopni przez ok. 15-20 min, potem w 200 stopniach przez ok. 20-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 5 - Pszenny z makiem, czyli pulchny chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 21.04.2017 09:27
Pyszne, domowe pieczywo :)
mysza75 20.04.2017 20:52
jaka pyszna babka
Renataj 20.04.2017 19:43
Apetyczny chlebuś:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak