Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z porzeczkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki typ 500
jaja 3 sztuki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

sernik

serek homogenizowany 800 g
porzeczki 350 g
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

galaretka porzeczkowa

galaretka czerwona 1 sztuka
czerwona porzeczka 150 g

dekoracja

fix do śmietany 1 sztuka
śmietana 30% 250 ml
porzeczki czerwone 4 łyżki
mięta 1 do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z porzeczkami

Kroki postępowania

1
Jajka temperatura pokojowa ,oddzielam białka od żółtek i ubijam mikserem białka. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka po jednym i już tylko mieszam chwilę aż masa się połączy. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo mieszając od spodu delikatnie.
Krok 1 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
2
Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego.

Krok 2 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
3
Masa serowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody gorącej, dodaję żelatynę i mieszam tak długo aż żelatyna się rozpuści. Porzeczki obrane i umyte, przecieram przez sitko. Odłożyłam 4 łyżki porzeczek.
Krok 3 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
4
Serek homogenizowany, przekładam do miski, dodaję cukier puder i miksuję mikserem.
Krok 4 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
5
Dodaję przetarty mus porzeczkowy i zimną galaretkę. Mieszam i wstawiam do lodówki na pięć minut. W tym czasie obkładam biszkopt w blaszce papierem do pieczenia na około, żeby zabezpieczyć wypływającą masę serową pod spód biszkoptu. Obciążam dodatkowo papier nożami. Masę wylewam dodaję porzeczki odłożone i wciskam je w masę. Wstawiam do lodówki.

Krok 5 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
6
Galaretka:
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. i studzę Porzeczkę przecieram przez sito i dodaję mus do zimnej ale płynnej galaretki. Wylewam na masę serową stężała Wstawiam do lodówki.

Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję fix i łączę. Trzy łyżki porzeczek przecieram przez sito. Śmietanę przekładana do worka cukierniczego i dekoruję sernik. Polewam musem z porzeczki i dekoruję porzeczką, miętą.
Krok 6 - Sernik na zimno z porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 21.05.2017 08:15
Super wyglada bardzo pyszne
Barbara13 20.04.2017 23:16
Rewelacyjny
halina17 20.04.2017 21:16
Smacznie wygląda :)
Ania321 20.04.2017 20:27
ale pyszności :)
Edith85 20.04.2017 20:05
Wygląda super
Bernadeta1 20.04.2017 19:40
rewelacyjne ciacho
Aleksandra/Olcia 20.04.2017 19:17
mniam mniam
Janina 20.04.2017 16:19
Świetne smaki;)
Jolanta40 20.04.2017 15:51
mega apetyczne ciasto
ilka01 20.04.2017 15:41
pyszności.....:)
adelajda 20.04.2017 15:39
Pyszny serniczek
Malinka 20.04.2017 15:36
Wygląda cudownie!
Róża1 20.04.2017 15:31
Przepyszny !!!!!!!!!!!!!
2milutka 20.04.2017 15:17
boski!!!!!!
Wafelek2601 20.04.2017 15:05
Pyszności.
Konczi 20.04.2017 14:38
Rewelacyjne ciasto! Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak