Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z dwoma serami, figami i szparagami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
sól 1 szczypta
drożdże świeże 7 g
cukier 1 szczypta
woda ciepła 270 ml
oliwa 2 łyżki

Pesto z rukoli

rukola 1 garść
orzechy włoskie 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
olej z orzechów włoskich 70 ml
sól i pieprz

Dodatki

figi 2-3 szt
szparagi zielone 4-5
kozi ser (roladka) 150 g
mozzarella w kulce 125 g
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z dwoma serami, figami i szparagami

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki. Następnie wlewamy wodę, oliwę i wyrabiamy na gładko. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Pesto z rukoli:

Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli.

Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.04.2017 11:16
Ta pizza na pewno by mi baardzo smakowała :)
bietka 20.04.2017 10:01
smaczna pizza :)
Justi2401 20.04.2017 09:33
Wygląda przepysznie, połączenie fig i sera uwielbiam ;)
RenataZ-et 20.04.2017 09:24
smakowite połączenie
jagoda5913 20.04.2017 00:39
ładnie wygląda
wwwiolka 19.04.2017 21:18
Bardzo fajny przepis.
agnieszka214 19.04.2017 21:11
Takie pyszne sa domowe pizze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak