Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus z czosnkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 3/4 szkalnki
tahini pasta sezamowa 3 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
oliwa orzechowa 3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

am wrażenie, że ciecierzyca nadal jest niedoceniana, a szkoda bo to cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika. Do hummusu polecam pieczywo,

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z czosnkiem

Kroki postępowania

1
1. Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować.
Krok 1 - Hummus z czosnkiem foto
2
Ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać obrane ząbki czosnku, pastę tahini, wlać oliwę , sok z cytryny, doprawić do smaku kminem, solą i pieprzem,
Krok 2 - Hummus z czosnkiem foto
3
zmiksować na gładką masę, gdyby pasta była za gęsta dolać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać.
Pastę przełożyć do miseczki skropić delikatnie oliwą.
Smacznego!
Krok 3 - Hummus z czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 20.04.2017 09:52
bardzo smaczny przepis:)
RenataZ-et 20.04.2017 09:24
super wersja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak