Hummus z czosnkiem

Hummus z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    3/4 szkalnki
  • tahini pasta sezamowa

    3 łyżki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa orzechowa

    3 łyżki
  • kmin rzymski

    szczypta
  • sól himalajska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hummus z czosnkiem
1. Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować.
Krok 2 - Hummus z czosnkiem
Ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać obrane ząbki czosnku, pastę tahini, wlać oliwę , sok z cytryny, doprawić do smaku kminem, solą i pieprzem,
Krok 3 - Hummus z czosnkiem
zmiksować na gładką masę, gdyby pasta była za gęsta dolać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać.
Pastę przełożyć do miseczki skropić delikatnie oliwą.
Smacznego!
2milutka
am wrażenie, że ciecierzyca nadal jest niedoceniana, a szkoda bo to cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika. Do hummusu polecam pieczywo,

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AZgotuj

20.04.2017 09:52
bardzo smaczny przepis:)

RenataZ-et

20.04.2017 09:24
super wersja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat