Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortowa kostka owocowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
olej 3/4 szklanki
woda 1/2 szklanki

Krem owocowy

maliny świeże 15 dag
jeżyny 15 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
woda 2 łyżki
śmietana 30% 1/2 litra
serek mascarpone 25 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 listków
konfitura malinowa 4 łyżki

Poncz

nalewka owocowa 3/4 szklanki
woda przegotowana 1/2 szklanki

Wierzch

galaretka owocowa 2 sztuki
maliny świeże 10 dag
jeżyny 10 dag

Porada

Mój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce zebrane latem,

Przepis i sposób przygotowania na: Tortowa kostka owocowa

Kroki postępowania

1
1. CIASTO:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
Krok 1 - Tortowa kostka owocowa foto
2
2. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- o wym 25/30 cm.
Piec 35- 40 minut w temp 175*c do tzw -do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 2 - Tortowa kostka owocowa foto
3
3. KREM OWOCOWY:
W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.
Krok 3 - Tortowa kostka owocowa foto
4
5. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia

.6. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć.
Krok 4 - Tortowa kostka owocowa foto
5
7. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać.
Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków!
Krok 5 - Tortowa kostka owocowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 20.04.2017 16:23
Lubię takie ciasta ;))
VioletoweKucharzenie 20.04.2017 11:34
pyszne ciacho!
Mniam 20.04.2017 11:17
Moje ulubione ciasto :)
bietka 20.04.2017 10:48
pyszne ciacho : )
mirosława4 20.04.2017 10:39
smakowite ciasto
Wacław 20.04.2017 09:49
apetyczny deser :-)
Krystyna32 20.04.2017 07:36
pyszności :)
Wafelek2601 19.04.2017 21:54
Przepyszna.
Bożena Matuszczyk 19.04.2017 21:06
Smakowicie kuszące ciacho.;)
agnieszka214 19.04.2017 21:02
Pysznie wygląda
Stenka 19.04.2017 19:38
smaczne i ładnie wyglada
RenataZ-et 19.04.2017 19:16
wygląda super
Aleksandra/Olcia 19.04.2017 18:11
aż ślinka cieknie
Franciszek 19.04.2017 17:22
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak